resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Tuesday, May 23, 2006

kari kepala ikan (tanpa santan)

Bahan-bahannya

Kepala ikan jenahak/ikan merah/tenggiri/salmon

6 ulas bawang merah dimayang

4 ulas bawang putih dimayang

sesudu halba campur (boleh dibeli dari kedai mamak/Giant)

daun kari

4 keping asam keping

4 sudu serbuk kari ikan Babas-dicampur dgn air sedikit dan kacau (jgn cair sangat) untuk menumis

kacang bendi-6 biji

terung bulat-2 biji

tomato merah-2 biji sedang

cara-caranya:

Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. masukkan halba campur tuangkan larutan serbuk kari dan tunggu sehingga pecah minyak. masukkan asam keping dan daun kari. tuang air untuk kuah-ikut cita rasa sendiri. seteleh menggelegak, masukkan kepala ikan sebelum angkat masukkan in this order: terung kacang bendi tomato angkat dan makan dengan nasi panas...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home