kari kepala ikan (tanpa santan)
Bahan-bahannya
Kepala ikan jenahak/ikan merah/tenggiri/salmon
6 ulas bawang merah dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
sesudu halba campur (boleh dibeli dari kedai mamak/Giant)
daun kari
4 keping asam keping
4 sudu serbuk kari ikan Babas-dicampur dgn air sedikit dan kacau (jgn cair sangat) untuk menumis
kacang bendi-6 biji
terung bulat-2 biji
tomato merah-2 biji sedang
cara-caranya:
Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. masukkan halba campur tuangkan larutan serbuk kari dan tunggu sehingga pecah minyak. masukkan asam keping dan daun kari. tuang air untuk kuah-ikut cita rasa sendiri. seteleh menggelegak, masukkan kepala ikan sebelum angkat masukkan in this order: terung kacang bendi tomato angkat dan makan dengan nasi panas...
0 Comments:
Post a Comment
<< Home