resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Tuesday, May 23, 2006

ikan ampap istimewa


IKAN AMPAP ISTIMEWA
1 kilo ikan sadin (ikan lainpun boleh)

2 batang serai (dititik)

3 inci halia

kunyit secukupnya (seeloknya lebihkan kunyit - rasa dan warnanya akan lebihenak dan cantik)

4 ulas bawang putih

2 ulas bawang merah

4 biji lada merah

10 biji cili api

1 cawan pati asam jawa

6 biji belimbing buluh (belah dua)

daun kunyit muda secukupnya (dihiris halus)

sedikit belacan

garam secukupnya

serbuk perasa secukupnya

sedikit gula

sedikit minyak (utk. mengawet dan mencantikkan masakan).

Caranya: Semua bumbu tadi ditumbuk dan digaul rata bersama ikan (yang sudahdibersihkan - tak perlu dipotong, sebab jenis ikan ini adalah kecil). Akhir sekali masukkan air asam jawa dan tambah air biar separas dengan ikan, lepas itu barulah tuangkan minyak dan masak dengan api yang perlahan. Biarkan hingga airnya agak kering sedikit. Setelah itu taburkan hirisan daun kunyit dan tutup sekejap.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home