resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Tuesday, May 23, 2006

ikan bawal terutup

IKAN BAWAL TERUTUP

Bahan-bahannya
4 ekor ikan bawal, dibersihkan dan dibelah bahagian belakang tidak putus
1 1/2 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan gula
garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Untuk dikisar
8 batang lada merah
5 biji lada padi
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 batang serai
1 cm kunyit
1 cm halia
1 cm lengkuas

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis rempah yang dikisar sehingga wangi. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Gaul rata dan masukkan rempah kari ikan. Gaul hingga sebati ketepikan.

Kemudian sumbat ikan yang telah dibelah belakangnya dengan rempah tadi. Ikan tersebut kemudian digoreng dalam minyak. Kalau untuk lebih berkhasiat. Sapukan ikan dengan sedikit butter kemudian bakar dalam oven sehingga masak. Mummy saya suka goreng saya suka bakar. Rempah ditumis dulu supaya tidak rasa maung, sebab ikan selalunya cepat masak bila digoreng atau dibakar. Selamat Mencuba.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home