resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Friday, October 06, 2006

ikan masak kicap

1 ekor ikan tenggiri (sederhana/besar)5 ulas bawang kecil - dimayang2 ulas bawang putih -dimayangsikit halia - dimayang3-4 biji lada besar - belah 21 kulit kayu manis1-2 serai1 tomatokicap pekat manis (agak-agaklah - masukan 1/4 gelas dulu)garam 1 sudu kecilair masak(sebagai kuah)daun sup & daun bawang (utk hiasan kalau suka)bawang besar(dipotong bulat)caranyaSetelah dilumur dengan garam & kunyit kemudian ikan digoreng.panas kuali, bubuh minyak masak. masukkan kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih, halia,serai, garam. bila bawang dah kekuningan masukan pulaair 1 1/2 cawan, kicap,tomato , lada merah, ikan tadi, bawang besar.kalau rasa nak banyak kuah tambah ler air. kemudian rasa ler nak tambah kicapke tak.last sekali hidang & hiaskan dengan daun sup & daun bawang.catatan:kadang-kadang sayang tambahkan sayur campur/kentang/ carrot ke.bahang penumis pun kadang-kadang tu saya tambahkan bunga lawang, cengkih, buahpelaga (sikit)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home