resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Friday, October 06, 2006

lompat tikam

setahu saya kat tempat saya lompat tikam takde pulut. Yang saya tahu lompat tikam ni biasanyer yang atas tu putih dan lapis bawahnyer hijau...Ni lak yang biasa mak saya buat.bahan-bahan nyertepung berassantan pekatgaram airdaun pandan ( di hancurkan dan tapis untuk mendapatkan kaler hijau dan aromanyer )bahan air gulagula kabungairtepung beras di bahagi dua.... campurkan satu bahagian tepung ngan air daun pandan dan sedikit garam..... masak atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat..... pas tu tuangkan kedalam dulang ..... campurkan pula satu bahagian tepung beras yang satu lagi ngan santan dan sedikit garam... masak seperti yang di atas tadi sampai pekat.. kemudian tuangkan keatas adunan yang telah di masak tadi .... biar kan ia sampai sejuk... (bila dah sejuk masukan dalam peti ais lagi sedap)air gula....campurkan gula kabung ngan air kemudian jerangkan sampai gula kabung itu cair...bila dah sumer masak... potongkan adunan tepung beras tadi kemudian tuangkan air gula tadi di atasnyer.. cuba lah..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home