resepi

sebahagian resepi sudah dicuba. sebahagian lagi menunggu masa yang sesuai.

Tuesday, June 20, 2006

nasi ayam istimewa seri utara

bahan2 untuk ayam

1 ekor ayam
sedikit kicap
myk bijan
sedikit garam

untuk nasi

beras dibasuh dan ditus
1/2 biji bwg besar
1" halia - kisar
1 biji bwg putih - kisar
majerin

untuk sos

5 biji lada merah
1 biji bwg putih
sedikit cuka (boleh diganti dgn limau nipis)
sedikit gula dan garam

untuk sup

2 biji bwg merah
1 biji bwg putih
1" HALIA
1 sup bunjut
1 stok ayam
daun saderi
bwg goreng

bersihkan ayam dan kemudian rebus hingga mendidih
keluarkan ayam dan toskan. bahagiakn air rebusan kepada 2 bhg. separuh utk nasi dan separuh tuk sup.
perap ayam dgn kicap, myk bijan dan sedikit garam. biarkan selama 1 jam.
tumiskan bwg besar dgn majerin. masukkan bhn kisar lain ie bwg putih dan halia. setelah naik bau, masukkan beras yg telah dibasuh dan ditus tadi. masukkan juga air rebusan ayam dan sukat air mengikut jumlah beras yg ingin dimasak (spt memasak nasi biasa)
bila nasi hampir masak, campurkan beberapa titik myk bijan dan digaul bersama nasi
panaskan myk dlm kuali dan goreng ayam yg telah diperap tadi hingga keemasan warnanya.

untuk sup; tumis bwg merah, bwg putih dan halia yg telah dikisar. masukkan air rebusan ayam, stok ayam dan juga sup bunjut. rebus hingga mendidih.

untuk sambal ; kisar lada merah, bwg putih dan halia. kemudian campurkan dgn cuka, gula dan garam.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home