KERABU PERUT JANTUNG & KERABU MANGGA SOTONG
Kerabu Perut Jantung Pisang
Bahan-bahan:
300 g perut lembu
1 biji jantung pisang dibelah dua
40 g udang kering
4 biji cili merah
5-6 biji cili padi
200 ml pati santan
Perahan 2 biji limau nipis
4 biji bawang merah dihiris
1 kuntum bunga kantan
1 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya· Rebus perut hingga empuk dan hiris kecil. Ketepikan.· Celur jantung pisang, sejat dan hiris halus.· Rendam udang kering 10 minit, kemudian kisar bersama cili merah dan cili padi.· Satukan semua bahan, gaul rata dan hidangkan.
KERABU MANGGA SOTONG
Bahan-bahan
1 cawan sotong mesin
½ cawan mangga masam - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
1 sudu besar daun bawang - dihiris halus
1½ sudu kecil udang kering
¼ cawan gajus
5 biji cili padi - dihiris halus
1 sudu besar jus limau
2 sudu besar gula
1 biji cili merah - untuk hiasan. Sedikit daun ketumbar - untuk hiasan Cara-cara· Campurkan semua bahan-bahan kecuali bahan untuk hiasan ke dalam mangkuk dan gaul rata. Tambahkan gula atau garam mengikut rasa. Hiaskan dengan cili potong dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home