roti jala & ayam kuzi
ROTI JALA
1 kilo tepung
4 biji telur
1 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
1 cawan susu Carnation
air secukupnya
Blend bahan-bahan di atas - sikit demi sedikit hingga habis kesemuanya
Bancuhan likat/pekat - cara nak tahu angkat senduk arus bertali ... tidak
putus-putus
Kalau terlalu pekat ... tambahkan air sedikit demi sedikit...
Biarkan 2 jam
Barulah di surai...
AYAM KUZI
Bahan-bahannya:
Seekor ayam dipotong 12 keping
2 cm halia
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar Bahan A - dimesin lumat
3 ulas bawang putih
1 sudu besar cili boh
6 sudu besar Rempah Bukhari Faiza
½ cawan kismis hitam
1 ½ cawan bawang goreng
1 biji tomato dihiris halus
1 ½ cawan krim (heavy krim)
2 biji cili hijau dicincang halus
Segenggam daun pudina
150 gm mentega/margerin
Jus dari 1 ½ biji limau nipis
2 batang serai dititik
2 helai daun pandan diikat
Cara membuatnya:
Panaskan mentega dan masukkan bahan (A) sehingga kuning dan wangi bersama
serai dan daun pandan.
Masukkan rempah kari digorengkan sebentar, kemudian masukkan ayam dan
dikacau rata. Kecilkan api dan digoreng sebentar.
Masukkan tomato, kismis, bawang goreng dan dimasak sehingga ayamnya empuk.
Masukkan krim, daun pudina dan cili hijau, masak selama 5 minit lagi.
Masukkan garam secukup rasa.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home